ΕΔΡΑ e-learning

Συνάντηση Γ'

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μία ομαδική συνάντηση με παιδιά, πρέπει να έχει μία χαλαρή δομή, η οποία να μπορεί να προσαρμόζεται κάθε φορά στις ανάγκες της ομάδας και στα θέματα που προκύπτουν σε κάθε συνάντηση. Είναι ωστόσο προς όφελος της ομάδας, η δημιουργία κάποιων σταθερών δραστηριοτήτων, που να σηματοδοτούν την έναρξη και τη λήξη της κάθε συνάντησης. Έτσι μπορούμε για παράδειγμα να ξεκινάμε πάντα καθισμένοι σε κύκλο και να τελειώνουμε με κάποιον χαιρετισμό.

 

Η διαδικασία επιλογής ζευγαριών ή ομάδων, μπορεί να γίνει συχνά το μήλον της έριδος ... Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να γίνεται πάλι μέσα από παιχνίδι. Μπορούμε να «τα σκάσουμε» ή να φτιάξουμε ξυλάκια που στο ένα άκρο τους να είναι ίδια, ενώ στο άλλο να έχουν κάποιο σύμβολο (π.χ. τρίγωνο). Όποιοι λοιπόν τραβήξουν το ίδιο σύμβολο θα γίνουν ζευγάρι!

Ξεκινάμε λοιπόν καθισμένοι σε κύκλο με το παιχνίδι "Η καυτή μπάλα".

Περιγραφή: Ο εμψυχωτής κρατά μια μπάλα. Την πετά σε όποιο παιδί θέλει, λέγοντας ταυτόχρονα και το όνομα του παιδιού. Ύστερα, το παιδί που πήρε τη μπάλα, πρέπει να την πετάξει γρήγορα σε ένα άλλο παιδί, λέγοντας το όνομα του παιδιού που την πετάει, κ.ο.κ. Θυμόμαστε όλοι τα ονόματα όλων; Το παιχνίδι αυτό εξασκεί μνήμη και αντανακλαστικά και συγχρόνως προθερμαίνει τα παιδιά.

Το δεύτερο παιχνίδι λέγεται "Καθρέφτες"

Περιγραφή: Χωρίζουμε τα παιδιά σε ζευγάρια και φτιάχνουμε δυο γραμμές. Στη μία γραμμή δίνουμε το όνομα Α και στην άλλη το Β. Ξεκινάει η πρώτη ομάδα κάνοντας μια κίνηση αργή, πάντα με τη συνοδεία μουσικής, την οποία θα ακολουθήσουν τα ζευγάρια τους που βρίσκονται στη δεύτερη ομάδα. Ύστερα από λίγη ώρα αλλάζουμε την ομάδα που ξεκινά την κίνηση. Στόχος είναι οι κινήσεις να εναρμονίζονται με τη μουσική και αυτός που τους παρατηρεί να μη μπορεί να ξεχωρίσει τον οδηγό της κίνησης από τον καθρέφτη του. Με το παιχνίδι αυτό εξασκείται η παρατηρητικότητα, τα αντανακλαστικά, ο ρυθμός και η συνεργασία. Επίσης ανάλογα με τις κινήσεις των ζευγαριών μπορεί να προκύψει και το θεατρικό παιχνίδι που θα γίνει στη συνέχεια. Αν δεν προκύψει κάποιο θέμα παιχνιδιού από τα ίδια τα παιδιά, μπορούμε να προτείνουμε εμείς.

Ένα αγαπημένο θέμα που τα ενδιαφέρει άμεσα, είναι το σχολείο.

Περιγραφή: Οριοθετούμε την αίθουσα έτσι που να μοιάζει με σχολική τάξη, ανάλογα με τα αντικείμενα που υπάρχουν στο χώρο. Κάποια στρώματα γυμναστικής μπορεί να μεταμορφωθούν σε θρανία, για παράδειγμα. Κάθε παιδί με τη σειρά του, θα έχει την ευκαιρία να γίνει ο δάσκαλος και να διαλέγει ποιο παιδί θα σηκώσει να πει ή να κάνει κάτι, ή ποιο μάθημα θα γίνει. Μπορεί να υπάρξει ένα αστείο περιστατικό μέσα στην τάξη ή στην ώρα που παίζεται το διάλειμμα. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να μπαίνει το παιδί στη θέση του δασκάλου, να προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη και να βαθμολογεί (ανάλογα με το αν τα παιδιά παίζουν το νηπιαγωγείο ή το δημοτικό.) Στο παιχνίδι αυτό συχνά εκφράζονται λόγια και συναισθήματα που έχουν για τον δάσκαλο της σχολικής τους τάξης, μέσα από τη σύμβαση του παιχνιδιού. Το θέμα του σχολείου επανέρχεται συχνά και σε άλλες συναντήσεις. Τέλος, μπορεί να γίνει κάποιος αναστοχασμός σε ό,τι προηγήθηκε.

Χαιρετισμός

Διαβάστηκε 1731 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014 14:59
Κωνσταντινιά Δήμου

H Κωνσταντινιά Δήμου είναι θεατροπαιδαγωγός και συνεργάζεται με την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ" στα προγράμματα θεραπείας μαθησιακών δυσκολιών μέσω τέχνης.

Βρίσκεστε εδώ: Home EXTRA ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΕΧΝΗ & ΜΑΘΗΣΗ Θεατροπαιχνίδια Συνάντηση Γ'