ΕΔΡΑ e-learning

Θεατρική Συνάντηση Δ': Προσωπεία και Μάσκες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σύμφωνα με τις αρχές της ψυχολογίας, η ισχυρότερη εξάρτηση του ανθρώπου είναι αυτή από την εικόνα του εαυτού του. Για να διατηρήσουμε την «καλή εικόνα» προς το περιβάλλον, καταλήγουμε στη δημιουργία ενός προσωπείου-περσόνας. Αυτό το προσωπείο-μάσκα αποτελεί αρχετυπικό στοιχείο της προσωπικότητας και είναι τόσο παλιό όσο και ο άνθρωπος. Γεννήθηκε από την έμφυτη ανάγκη της αλλαγής της προσωπικότητας και σε κάθε περίπτωση είχε να κάνει με την κατάληψη της ταυτότητας ενός ατόμου και της προβολής προς τα έξω κάποιου άλλου. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκε εκτενέστερα και στο θέατρο.. Σε αυτή τη συνάντηση λοιπόν, θα φτιάξουμε μάσκες, θα τις φορέσουμε και θα παίξουμε!

Μια ωραία εισαγωγή για ένα εργαστήριο μάσκας, είναι η δημιουργία ερεθισμάτων στον περιβάλλοντα χώρο. Μπορούμε να φέρουμε εικόνες που να δείχνουν πολλά πρόσωπα σε διάφορες εκφράσεις-μάσκες. Παρακινούμε τα παιδιά να τις κοιτάξουν καλά μία –μία και να πει ο καθένας ποια έκφραση του αρέσει και γιατί.

Ύστερα από μια συζήτηση για τις μάσκες που φοράμε, τη χρησιμότητά τους, τον συμβολισμό τους κτλ, μπορούμε να ξεκινήσουμε με το 1ο μας παιχνίδι που λέγεται "Μάσκες συναισθημάτων".

Περιγραφή: Ξεκινά κάποιος παίρνοντας μια σταθερή έκφραση που να αντιστοιχεί σε ένα συναίσθημα. Ύστερα προσποιείται ότι βγάζει τη μάσκα που φορεί και το πρόσωπό του ηρεμεί. Τη δίνει στον επόμενο, ο οποίος τη φοράει προσπαθώντας να πάρει την έκφραση της μάσκας του προηγούμενου. Τη βγάζει και αυτός και οι εκφράσεις του επανέρχονται στο κανονικό. Τώρα είναι η σειρά του να φορέσει μία καινούργια μάσκα συναισθήματος, να τη βγάλει και να τη δώσει στον επόμενο.

 

Προχωράμε λοιπόν στο δεύτερο στάδιο που είναι η κατασκευή μάσκας.

Μια εύκολη και οικονομική ιδέα είναι η κατασκευή μάσκας από χάρτινα πιάτα. Υλικά που χρειαζόμαστε: χάρτινα πιάτα, μπογιές ή μαρκαδόρους, συρραπτικό, πολύχρωμα λαστιχάκια, ψαλίδι. Τους δίνουμε τα υλικά και τα βοηθάμε να τις φτιάξουν. Μουσική συνοδεύει την όλη διαδικασία.

Έφτασε η ώρα να φορέσουμε τις μάσκες!

Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κινηθούν στο χώρο, να αλλάξουν τη φωνή και το περπάτημά τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποιους αυτοσχεδιασμούς ή στο παίξιμο μιας ιστορίας. Οι μάσκες μπορούν να μείνουν στο χώρο και να χρησιμοποιούνται στα παιχνίδια που θα παίζουμε στις συναντήσεις μας...

Τέλος, βγάζουμε τις μάσκες και καθόμαστε σε κύκλο. Κλείνουμε για λίγο τα μάτια και χαϊδεύουμε τα πρόσωπα ο ένας του άλλου και το δικό μας. Νιώθουμε με την αφή ένα ένα τα μέρη του προσώπου: κούτελο, φρύδια, μάτια, κτλ..

Χαιρετισμός.

Διαβάστηκε 1765 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014 15:12
Κωνσταντινιά Δήμου

H Κωνσταντινιά Δήμου είναι θεατροπαιδαγωγός και συνεργάζεται με την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ" στα προγράμματα θεραπείας μαθησιακών δυσκολιών μέσω τέχνης.

Βρίσκεστε εδώ: Home EXTRA ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΕΧΝΗ & ΜΑΘΗΣΗ Θεατροπαιχνίδια Θεατρική Συνάντηση Δ': Προσωπεία και Μάσκες