ΕΔΡΑ e-learning

Θεατρική Συνάντηση Ε': Δραματοποίηση μιας Ιστορίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η δραματοποίηση μιας ιστορίας ή ενός παραμυθιού είναι μια πολύ δημιουργική κατάληξη ενός θεατρικού παιχνιδιού. Είναι ο πιο διασκεδαστικός και ταυτόχρονα εκπαιδευτικός τρόπος για να καταλάβει ένα παιδί μια ιστορία και να μάθει από αυτήν. Στο θεατρικό παιχνίδι δεν αποστηθίζουμε κείμενα. Τα παιδιά εκφράζονται με δικά τους λόγια και κινήσεις. Στη δραματοποίηση τα πράγματα δυσκολεύουν λιγάκι, καθώς είναι απαραίτητο να έχουν στο νου τους το σκελετό της ιστορίας, έχοντας όμως πάντα την ελευθερία να την παίξουν με τα δικά τους λόγια και να αλλάξουν όποιο σημείο της αυτά επιθυμούν.

 

Ξεκινώντας σε κύκλο παίζουμε τη γνωστή μας "Τυφλόμυγα".

Περιγραφή: Ένα παιδί με τα μάτια κλειστά στέκεται στη μέση του κύκλου. Πρέπει να αγγίξει ένα άλλο παιδί και να το αναγνωρίσει. Τώρα που έχουμε γνωριστεί αρκετά καλά, μπορεί το παιδί με τα κλειστά μάτια, να μας πει το όνομα του παιδιού που άγγιξε; Μετά από μερικές δοκιμές, ένα άλλο παιδί κλείνει τα μάτια του και κάνει το ίδιο. Είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που εξασκεί την απτική αναγνώριση και τη συγκέντρωση της προσοχής.

Το επόμενο παιχνίδι είναι τα αγαπημένα μας " Μουσικά νησιά ".

Παίζεται όπως και οι μουσικές καρέκλες, μόνο που θα χρησιμοποιήσουμε μικρά, πολύχρωμα κομμάτια υφάσματος, στο μέγεθος της πατούσας μας, που θα είναι τα νησάκια μας. Περιγραφή: Σκορπίζουμε τα νησιά μας διάσπαρτα στο χώρο και βάζουμε μουσική ή παίζουμε κάποιο τύμπανο ή ντέφι. Ο αριθμός τους πρέπει να είναι ένας λιγότερος από τον αριθμό των παιδιών. Με το σταμάτημα της μουσικής όλοι πρέπει να έχουν βρει ένα νησάκι να βάλουν το πόδι τους. Το παιδί που μένει χωρίς νησάκι, πρέπει να μιμηθεί με φωνή και κίνηση κάποιο ζώο. Το παιδί που είναι νικητής,
στέφεται βασιλιάς των ζώων. Το αγαπημένο αυτό παιχνίδι των παιδιών τα απελευθερώνει πολύ γρήγορα, ενώ εξασκεί πολλές δεξιότητες όπως τη μουσική ακρόαση, τα αντανακλαστικά, την ευελιξία σε σκέψη και δράση κ.α.

Τώρα είμαστε έτοιμοι να δραματοποιήσουμε έναν μύθο του Αισώπου, π.χ. τον "Φαντασμένο κόκορα".

Αφηγούμαστε την ιστορία όσο πιο ελκυστικά και παραστατικά μπορούμε, γι αυτό καλό θα είναι να την έχουμε προβάρει από πριν .Σε καμία περίπτωση δεν τη διαβάζουμε ,γιατί θα χάσουν πολύ γρήγορα το ενδιαφέρον τους και δεν θα τα ενθαρρύνουμε στο παίξιμο. Τη χωρίζουμε σε σκηνές, μοιράζουμε ρόλους, κρατάμε την αφηγηματική της μορφή όπου μας χρειάζεται και έχουμε δημιουργήσει μια μικρή θεατρική παράσταση. Για να γίνει πιο διασκεδαστικό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντικείμενα από το χώρο για σκηνικά, κάποια ρούχα και αξεσουάρ που έχουμε φέρει ή να μεταμφιεστούμε με τις μάσκες που έχουμε φτιάξει. Σκοπός είναι να παρεμβαίνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο και να αφήνουμε τα παιδιά να είναι οι πρωταγωνιστές .

Στο τέλος μπορούμε να πούμε όλοι τη γνώμη μας. Τι μας άρεσε στην ιστορία; Τι θα αλλάζαμε; Η συζήτηση αυτή βοηθάει τα παιδιά να μάθουν να εκφράζουν τη γνώμη τους και τους εμψυχωτές να βελτιώνονται.

Χαιρετισμός.

Διαβάστηκε 1757 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014 15:26
Κωνσταντινιά Δήμου

H Κωνσταντινιά Δήμου είναι θεατροπαιδαγωγός και συνεργάζεται με την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ" στα προγράμματα θεραπείας μαθησιακών δυσκολιών μέσω τέχνης.

Βρίσκεστε εδώ: Home EXTRA ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΕΧΝΗ & ΜΑΘΗΣΗ Θεατροπαιχνίδια Θεατρική Συνάντηση Ε': Δραματοποίηση μιας Ιστορίας