ΕΔΡΑ e-learning

Θεατρική Συνάντηση Η': Βίωμα και Συμβολικό Παιχνίδι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το παιχνίδι είναι μια δυναμική διαδικασία, κατά την οποία δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν με δικούς τους τρόπους και να βρουν λύσεις στα προβλήματα του παρελθόντος και του παρόντος που επηρεάζουν τη ζωή τους. Ο πρώτος που μίλησε για τη σημαντικότητα του παιχνιδιού ήταν ο Πλάτωνας. Είπε: "Μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερα για ένα άτομο σε μια ώρα παιχνιδιού, παρά σε ένα έτος συνομιλίας." Tα παιδιά, σε αντίθεση με τους ενήλικες, δεν αναμένεται να εξηγήσουν λεκτικά ό,τι τα απασχολεί, αλλά χρησιμοποιούν το παιχνίδι με βάση τις δικές τους ικανότητες, ώστε να εκφράσουν τις επιθυμίες και τους φόβους τους. Σε αυτή τη συνάντηση λοιπόν, θα χρησιμοποιήσουμε τη συμβολική φύση του παιχνιδιού, που δημιουργεί απόσταση ασφαλείας από βιώματα που μας θέτουν σε κίνδυνο και σε πόνο. Μια φυσική καταστροφή(π.χ. σεισμός ή πυρκαγιά) και η επίσκεψη στο γιατρό λόγω κάποιου σωματικού πόνου, μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία των επώδυνων βιωμάτων.

 

Το πρώτο μας παιχνίδι λέγεται:" Περπατώ σαν..."

Περιγραφή: Περπατάμε διάσπαρτα στην αίθουσα, προσέχοντας να γεμίζουμε τα κενά και μην πέφτει ο ένας πάνω στον άλλον. Ο εμψυχωτής προτείνει στα παιδιά να περπατήσουν σαν.. να τους πονάει το πόδι τους, η μέση τους, η κοιλιά τους κ.α. Αναπτύσσουμε την εικόνα και την επίγνωση του σώματος όταν έχουμε μια φυσική δυσκολία και συγχρόνως προθερμαινόμαστε μέσω σύνθετων διαδικασιών, όπως είναι η αίσθηση του χώρου και η μίμηση μιας κατάστασης.

 

Το επόμενο παιχνίδι, το οποίο είναι και πολύ αγαπητό στα παιδιά, λέγεται :" Πυρκαγιά!".

Περιγραφή: Βρίσκουμε όλοι ένα σημείο της αίθουσας και το ακουμπάμε με το χέρι μας, το οποίο είναι το σπίτι μας. Ένα παιδί στέκεται στη μέση της αίθουσας και δεν έχει σπίτι. Σε ανύποπτο χρόνο, πρέπει να φωνάξει "Πυρκαγιά", και τότε όλοι τρέχουν να βγουν από τα σπίτια τους και να πάνε στο σπίτι κάποιου άλλου. Το παιδί που είναι στη μέση, εκμεταλλεύεται την αναστάτωση και βρίσκει ένα σπίτι που το έχουν εγκαταλείψει, πριν το προλάβει κάποιος άλλος. Τώρα ένα άλλο παιδί, μένει στη μέση άστεγο και η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να βαρεθούν. Το ίδιο παιχνίδι παίζεται και με τη λέξη "σεισμός". Μπορεί να ακολουθήσει συζήτηση για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς.

Και τώρα ήρθε η ώρα για το κυρίως μας παιχνίδι, που είναι «ο γιατρός».

Περιγραφή: Τα παιδιά βρίσκονται στην αίθουσα αναμονής ενός ιατρείου. Όλοι είναι άρρωστοι και λένε μεταξύ τους ..τον πόνο τους! Ένα παιδί που κάνει το γιατρό, δέχεται τους ασθενείς. Ο καθένας που μπαίνει στο ιατρείο με τη σειρά του, λέει τα συμπτώματά του και ο γιατρός τον εξετάζει. Ανάλογα με το πρόβλημα, μπορεί να δέσει κάποιο χέρι σε γύψο, να κάνει μια ένεση ή να χορηγήσει κάποια φάρμακα. Τα παιδιά μπορούν να εξελίξουν τη δράση και να προστεθούν νοσοκόμοι, συνοδοί ασθενών, κ.α., με τους ρόλους να εναλλάσσονται . Μέσα από αυτό το παιχνίδι τα παιδιά εκφράζουν, δραματοποιούν και διεργάζονται τις φαντασιώσεις και τους φόβους τους . Δίνουν καινούριο νόημα στα δρώμενα και επαναπροσδιορίζουν τη θέση τους μέσα σε αυτά. Αν είναι εφικτό, μπορεί να ακολουθήσει κάποια συζήτηση για αυτά που προηγήθηκαν.

Χαιρετισμός.

Διαβάστηκε 1873 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014 15:37
Κωνσταντινιά Δήμου

H Κωνσταντινιά Δήμου είναι θεατροπαιδαγωγός και συνεργάζεται με την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ" στα προγράμματα θεραπείας μαθησιακών δυσκολιών μέσω τέχνης.

Βρίσκεστε εδώ: Home EXTRA ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΕΧΝΗ & ΜΑΘΗΣΗ Θεατροπαιχνίδια Θεατρική Συνάντηση Η': Βίωμα και Συμβολικό Παιχνίδι