ΕΔΡΑ e-learning

Θεατρική Συνάντηση Ι': Παίζοντας Ωριμάζουμε

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

"Το παιδικό παιχνίδι, πρέπει να θεωρηθεί πολύ πλατύτερα και βαθύτερα. Χάρη στο παιχνίδι, το μικρό παιδί εμπλέκεται στην πραγματικότητα της ζωής και των ενηλίκων, κατά τρόπο που εξοστρακίζει το σοκ της πρώτης συνάντησης μαζί τους...Η παιγνική στάση και θεώρηση των δυσκολιών θεραπεύει από το άγχος, διότι επιτρέπει τη δραματοποίησή του. Συνάμα οι κανόνες του παιχνιδιού το αναγκάζουν να λάβει σοβαρά, αλλά όχι εξουθενωτικά υπόψη τους περιορισμούς που θέτει η «αντικειμενική» πραγματικότητα και ο Άλλος και να θέτει σε δοκιμασία τις δυνατότητές του με αποτέλεσμα το κέρδος σε ωριμότητα και κοινωνικότητα... Όλες οι παραγνωρισμένες ή ανικανοποίητες ανάγκες του, τώρα πια αποδραματοποιούνται χάρη στο παιχνίδι, και δεν καταντούν απωθήσεις.'' Α.Αναστόπουλος. Στη σημερινή μας συνάντηση λοιπόν, θα παίξουμε τους μεγάλους, μέσα στα πλαίσια μιας οικογένειας.

 

Καθισμένοι σε κύκλο, ξεκινάμε με το ''Χαλασμένο τηλέφωνο''. Μια λέξη πρέπει να μεταφερθεί μυστικά από τον ένα στον άλλο, χωρίς να αλλοιωθεί. Ο τελευταίος πρέπει να πει τη λέξη δυνατά. Συνήθως το παιχνίδι καταλήγει σε γέλια..

Για το επόμενο παιχνίδι θα χρειαστούμε στεφάνια. Ένα λιγότερο από ότι ο αριθμός των παιδιών. Με το ξεκίνημα της μουσικής τρέχουμε στην αίθουσα και με το σταμάτημα , όλοι μπαίνουν στα στεφάνια. Αναγκαστικά δυο παιδιά θα μπουν στο ίδιο. Ξαναβάζουμε μουσική και κάθε φορά αφαιρείται και από ένα στεφάνι, μέχρι όλα τα παιδιά να χωρέσουν σε ένα. Τα παιχνίδι εκτονώνει, απελευθερώνει και φέρνει την ομάδα πολύ-πολύ κοντά.

Στη συνέχεια ο εμψυχωτής αφηγείται την ιστορία που θα ακολουθήσει. Μπορεί να είναι μια ιστορία από την καθημερινή ζωή, όπως μία οικογενειακή συγκέντρωση. Οι γονείς, οι θείοι και τα παιδιά, είναι κάποιοι από τους ρόλους. Οι συγγενείς φέρνουν δώρα και τα παιδιά τα ξετυλίγουν και παίζουν. Όταν έρχεται η ώρα του φαγητού τα παιδιά αρνούνται να φάνε και οι γονείς θυμώνουν και τα κυνηγάνε. Το τέλος της ιστορίας θα το δώσουν τα παιδιά. Όταν παίζουμε την οικογένεια και τα παιδιά υποδύονται τους γονείς, συνήθως υιοθετούν τις συμπεριφορές που έχουν οι γονείς τους ή τις αντιδράσεις που θα ήθελαν να έχουν.

Ένα ωραίο παιχνίδι για το τέλος μιας συνάντησης είναι το εξής: Βάζουμε ένα αντικείμενο, μία κούκλα αν είναι δυνατόν στη μέση του κύκλου μας. Κάθε παιδί με τη σειρά του θα εκφράσει στην κούκλα κάτι που το ενοχλεί για κάποιο άλλο μέλος της ομάδας. Ύστερα θα ρωτήσουμε τους υπόλοιπους αν κατάλαβαν σε ποιο παιδί θέλει να πει αυτά τα λόγια. Αν κάποιο αντιληφθεί ότι απευθύνεται σε αυτό, μπορεί να το πει.

Χαιρετισμός.

Διαβάστηκε 1924 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014 15:55
Κωνσταντινιά Δήμου

H Κωνσταντινιά Δήμου είναι θεατροπαιδαγωγός και συνεργάζεται με την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ" στα προγράμματα θεραπείας μαθησιακών δυσκολιών μέσω τέχνης.

Βρίσκεστε εδώ: Home EXTRA ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΕΧΝΗ & ΜΑΘΗΣΗ Θεατροπαιχνίδια Θεατρική Συνάντηση Ι': Παίζοντας Ωριμάζουμε