ΕΔΡΑ e-learning

Μαθαίνω το σώμα μου παίζοντας!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το σώμα είναι ο φορέας της ψυχής και γι αυτό τα παιδιά πρέπει να έχουν συναίσθηση από το πώς λειτουργεί και να το αφουγκράζονται! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παρομοιώσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση για να ξεκινήσετε ένα ταξίδι εξερεύνησης του σώματος από τα ίδια τα παιδιά.

Μια καλή έναρξη είναι η αναπνοή. Η αναπνοή σαν τρενάκι ταξιδεύει μπαίνοντας μέσα από τις δύο σύρραγγες, τα ρουθούνια, μπαίνει στον λάρυγγα και από κει στους διακλαδωτούς δρόμους των πνευμόνων. Παρακινήστε τα παιδιά να αναπνεύσουν γεμίζοντας αέρα και την κοιλιά και βγάζοντας τον προς τα έξω με ένα μακρόσυρτο απαλό σφύριγμα, σαν τρένο που σφυρίζει. Η σωστή αναπνοή, που τόσο βοηθά στην ομιλία και στη διαχείριση αγχογόνων καταστάσεων, είναι καλό να γίνει συνήθεια από τις μικρές κιόλας ηλικίες.

Από το σώμα και την αναπνοή μπορούν να πηγάσουν κι άλλων μορφών παιχνίδια:

- Εκπνέω και γίνομαι ρευστός και λιώνω σαν το κερί σιγά σιγά.

- Εισπνέω και φουσκώνω σαν μπαλόνι. Δένω το κορδονάκι μου και περπατώ. Ο διπλανός μου με σκάει με ένα φανταστικό αιχμηρό αντικείμενο (διαλέγει εκείνος ποιό).

Παίζοντας, μπορούμε να περάσουμε στις πέντε αισθήσεις και να σχεδιάσουμε διάφορα παιχνίδια γύρω από αυτές: παιχνίδια γύρω από την όραση, παιχνίδια γύρω από την ακοή, γύρω από την αφή ή την όσφρηση. Απομονώνουμε με τη φαντασία μας αισθήσεις ή μέλη του σώματος και αντιλαμβανόμαστε τους γύρω μας μόνο με αυτά. Μπορούμε να απομονώσουμε τα χέρια μας και να τα αφήσουμε να λειτουργούν αυτά μόνα τους αντί για εμάς. Καθόμαστε αντικριστά και μιλάμε με αυτά, τσακωνόμαστε με αυτά, αγγαλιαζόμαστε με αυτά. Τό ίδιο και οι πατούσες μας, μπορούν να συναντηθούν με τις απέναντι πατούσες...

Για να κατανοήσουν τα παιδιά τις αισθήσεις μπορούν να δοκιμάσουν με τη σειρά την απώλεια μιας αίσθησης (π.χ. όραση ή ακοή) και να συζητήσουμε μετά για την αναπηρία και όσους έχουν μόνιμη απώλεια κάποιας αίσθσης. Μπορούμε να δοκιμάσουμε να μαντέψουμε γράμματα ή αντικείμενα με κλειστά τα μάτια, ή να δέσουμε τα κορδόνια μας με το ένα χέρι. Συζητώντας για κάθε ομάδα ατόμων με αναπηρία ξεχωριστά, μπορούμε να φέρουμε παραδείγματα από τους τρόπους που οι τυφλοί κινούνται στο δρόμο, πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε, πώς διαβάζουν (μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά ένα βιβλίο Braille), και το πόσο οξυμμένες είναι οι άλλες αισθήσεις τους. Μπορούμε να μάθουμε και κάποιες λέξεις στη νοηματική γλώσσα για την επικοινωνία των κωφάλαλων.

Κλείνοντας, ζωγραφίζουμε το σώμα μας χρησιμοποιώντας εικόνες και στοιχεία της φύσης, βλ. άρθρο "Με τον Arcimboldo μαθαίνω το σώμα μου!"!

 

 

Διαβάστηκε 1827 φορές
Μαριτίνα Κονταράτου

Η Μαριτίνα Κονταράτου είναι θεατρολόγος και θεωρητικός τέχνης. Είναι Υπεύθυνη Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ.

Βρίσκεστε εδώ: Home EXTRA ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΕΧΝΗ & ΜΑΘΗΣΗ Θεατροπαιχνίδια Μαθαίνω το σώμα μου παίζοντας!