ΕΔΡΑ e-learning

Φυτεύοντας Μελιτζάνες και Πιπεριές

01 Απριλίου 2013 By

Μελιτζάνα

Η μελιτζάνα (επιστημονική ονομασία:Solanum melongena) ήταν ιθαγενές φυτό τηςΙνδίας, αλλά καλλιεργούνταν προϊστορικά και στην Κίνα και την Κεντρική Ασία. Στην Ελλάδα έφτασε το 12ο-13ο αιώνα. Η μελιτζάνα όπως και η τομάτα είναι ένα από τα βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής.

 

 

Για τις μελιτζάνες ακολουθούμε την ίδια καλλιεργητική τεχνική με τις τομάτες. Η διαφορά είναι ότι η μελιτζάνα αγαπάει πολύ τη ζέστη και το νερό. Για να πετύχουμε την καλλιέργεια μελιτζάνας η σπορά ή η φύτευση γίνονται μεταγενέστερα από της τομάτας. Συγκεκριμένα η σπορά σε χώμα ξεκινάει τέλη Απρίλιο και μπορεί να γίνεται μέχρι αρχές Ιουνίου, η σπορά σε σπορείο μέσα Μαρτίου και η μεταφύτευση ή φύτευση σπορόφυτων Μάιο. Το πότισμα γίνεται τακτικά, ώστε το χώμα να είναι υγρό αλλά όχι βρεγμένο. Τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες, την περίοδο της καρποφορίας, ποτίζουμε πιο συχνά.

Πιπεριά

Η πιπεριά (επιστημονική ονομασία:Capsicum annuum), όπως η τομάτα, είναι ιθαγενές φυτό της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Στην Ευρώπη έφθασε πιθανότατα τον 16ο αιώνα με τα ταξίδια του Κολόμβου. Η πιπεριά καλλιεργείται και αυτή όπως η τομάτα. Μόνη διαφορά από τη τομάτα είναι η εποχή σποράς και φύτευσης. Η σπορά σε χώμα ξεκινάει τέλη Μαρτίου και μπορεί να γίνεται μέχρι τέλη Μαίου, η σπορά σε σπορείο αρχές Μαρτίου και η μεταφύτευση ή φύτευση σπορόφυτων Μάιο.

Στέλλα Ιωάννου

Η Στέλλα Ιωάννου είναι γεωπόνος και Υπέυθυνη Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ.

Βρίσκεστε εδώ: Home EXTRA ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΦΥΣΗ & ΜΑΘΗΣΗ Γίνε Κηπουρός στην πόλη! Φυτεύοντας Μελιτζάνες και Πιπεριές