ΕΔΡΑ e-learning

Φυτεύοντας Πατάτες

01 Απριλίου 2013 By

Η πατάτα ή γεώμηλο (επιστημονική ονομασία: Solanum tuberosum) είναι ιθαγενές φυτό τουMεξικού, τουΠερού, τηςXιλής και τηςKολομβίας. Μεταφέρθηκε στην Ευρώπηαπό Ισπανούς εξερευνητές. Στην Ελλάδα την έφερε ο Καποδίστριας στις αρχές του 19ου αιώνα. Η πατάτα καλλιεργείται για τους κόνδυλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και πολύ θρεπτικοί.

Η καλλιέργεια της πατάτας γίνεται σε τρεις εποχές. Η πρώτη φύτευση γίνεται Ιανουάριο με Φεβρουάριο μέχρι Απρίλιο και έχουμε την ανοιξιάτικη καλλιέργεια. Η δεύτερη γίνεται τον Αύγουστο και έχουμε την φθινοπωρινή καλλιέργεια και τέλος η τρίτη γίνεται Απρίλιο με Μάιο και έχουμε την καλοκαιρινή καλλιέργεια. Η κύρια καλλιέργεια της πατάτας είναι η ανοιξιάτικη.

  • Το μυστικό για να πετύχει η καλλιέργεια πατάτας είναι η επιλογή κατάλληλου πατατόσπορου. Όταν λέμε πατατόσπορο εννοούμε τους κόνδυλους δηλαδή την ίδια την πατάτα. Ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε υγιή φυτά είναι να προμηθευτούμε πιστοποιημένο πατατόσπορο από αξιόπιστα φυτώρια ή ειδικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πατάτες εμπορίου. Επιλέγουμε υγιείς πατάτες και τις αφήνουμε μέχρι να βγάλουν φύτρα που ονομάζονται «μάτια» και από αυτά φυτρώνουν οι νέες πατατιές. Τα φύτρα των κονδύλων για να είναι έτοιμοι για φύτεμα πρέπει να είναι κοντόχοντρα και γερά, μήκους περίπου1.5cm. Αναπτύσσονται σε θερμοκρασία 10οC. Για τη φύτευση χρησιμοποιούμε ολόκληρους τους κονδύλους ή τους τεμαχίζουμε εάν χρειάζεται με μαχαίρι, το οποίο το έχουμε πριν απολυμάνει με οινόπνευμα. Κάθε κομμάτι που θα κόψουμε πρέπει να έχει ένα τουλάχιστον φύτρο.
  • Η φύτευση των κονδύλων της πατάτας γίνεται όταν το έδαφος έχει θερμοκρασία πάνω από 5οC.
  • Το χώμα όπου θα φυτεύσουμε τις πατάτες πρέπει να είναι αφράτο, καλά αποστραγγισμένο, εμπλουτισμένο με οργανικό λίπασμα, κόμποστ ή κοπριά.
  • Μπορούμε να φυτεύσουμε τις πατάτες σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας ή απευθείας στον κήπο.
  • Οι αποστάσεις των φυτών πρέπει να είναι 15–20cmκαι οι σειρές να απέχουν 70cm. Ο πατατόσπορος πρέπει να φυτεύεται 10cm κάτω από την επιφάνεια του χώματος. Tα φύτρα, οι βλαστοί δηλαδή, πρέπει να βλέπουν προς τα πάνω.
  • Οι πατάτες για να αναπτυχθούν χρειάζονται ήλιο και νερό. Το πότισμα πρέπει να γίνεται τακτικά. Προσπαθούμε να διατηρούμε το χώμα σε ικανοποιητική υγρασία. Αν είναι πολύ ξερό τα φυτά μας θα ξεραθούν ενώ εαν είναι πολύ βρεγμένο τότε θα σαπίσουν.
  • Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας προσθέτουμε λίπασμα μία ή δύο φορές (οργανικό ή από ένα φυτώριο ή γεωπόνο ζητάμε κατάλληλο για την εποχή λίπασμα). Εαν δούμε ότι οι πατάτες είναι πάνω από την επιφάνεια του χώματος τότε προσθέτουμε και άλλο θρεπτικό χώμα.
  • Αφαιρούμε όλα τα ζιζάνια κοντά στις πατατιές επειδή τις ανταγωνίζονται για φως, νερό και θρεπτικά στοιχεία. Η καλύτερη μέθοδος προστασίας τους είναι το βοτάνισμα με το χέρι ή προσεκτικά με σκαλιστήρι.
  • Όταν τα φυτά ανθίσουν μπορείτε να πάρετε τις πρώτες πατάτες. Μπορείτε όμως να περιμένετε να περιμέντε μέχρι να κιτρινίσουν τα φύλλα τους για να πάρετε όλες τις πατάτες. Από τη στιγμή της φύτευσης, η πατάτα χρειάζεται 90 έως 120 ημέρες για τη συγκομιδή ανάλογα την πρωιμότητα της ποικιλίας και τις καιρικές συνθήκες.

Η πατάτα είναι αρκετά απαιτητικό και δύσκολο φυτό. Μην απογοητευτείτε! Η χαρά και η ικανοποίηση να τρώτε τις δικές σας πατάτες αξίζει τον κόπο!

 


 

TIP: Όλοι ξέρουμε ότι τα φυτά, τα ζώα και γενικά όλοι οι οργανισμοί χωρίζονται σε οικογένειες. Οι οικογένειες των φυτών κρύβουν μεγάλες εκπλήξεις... Ήξερες για παράδειγμα ότι η τομάτα και η πατάτα ανήκουν στην ίδια οικογένεια; Θα μου πεις αφού δεν μοιάζουν καθόλου και θα έχεις δίκιο. Και όμως έχουν μια κοινή ουσία, την σολανίνη που από αυτή την ουσία έχει πάρει το όνομα της και η οικογένεια τους. Στις σολανίδες λοιπόν, την οικογένεια της πατάτας και της τομάτας ανήκουν επίσης, εκτός από άλλα, τα καλλιεργούμενα είδη μελιτζάνα και πιπεριά. 

 

Στέλλα Ιωάννου

Η Στέλλα Ιωάννου είναι γεωπόνος και Υπέυθυνη Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ.

Βρίσκεστε εδώ: Home EXTRA ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΦΥΣΗ & ΜΑΘΗΣΗ Γίνε Κηπουρός στην πόλη! Φυτεύοντας Πατάτες