ΕΔΡΑ e-learning

Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 15:42

Οι φιλικές σχέσεις στην παιδική ηλικία Κύριο

By 

making friends

 

Γράφει η Ευαγγελάτου Ρέα, ψυχολόγος  του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου «ΠΝΟΗ» Περιστερίου,  του Κοινωνικού φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΕΔΡΑ»

Η φιλία παίζει σημαντικό ρόλο στην παιδική ηλικία. Τα παιδιά αναγνωρίζουν τη σημασία της φιλίας και η διατήρηση των φιλικών σχέσεων αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής ζωής τους.  Οι φίλοι επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών με πολλούς τρόπους. Μέσω των φιλικών σχέσεων τα παιδιά αποκτούν πληροφορίες για τον κόσμο, τους άλλους ανθρώπους και τον εαυτό τους. Οι φίλοι παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη, που βοηθά τα παιδιά να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους και να κατανοούν τις συναισθηματικές τους εμπειρίες. Οι φιλικές σχέσεις είναι μια πλούσια εμπειρία επικοινωνίας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

 

Τα στάδια της φιλίας όπως περιγράφονται από τον ψυχολόγο WilliamDamon είναι τρία. Στο πρώτο στάδιο, που αφορά τις ηλικίες 4 έως 7 ετών, τα παιδιά βλέπουν τους φίλους ως άτομα που συμπαθούν, περνούν πολύ χρόνο μαζί και μοιράζονται παιχνίδια και δραστηριότητες. Οι φίλοι σ’ αυτό το στάδιο είναι μια ευκαιρία για ευχάριστες αλληλεπιδράσεις και τα παιδιά αποφασίζουν ποιος είναι φίλος τους με βάση τη συμπεριφορά του, για παράδειγμα δε θα παίξουν με ένα παιδί που τα χτυπά ή δε μοιράζεται τα παιχνίδια του μαζί τους. Στο δεύτερο στάδιο,  που αφορά τις ηλικίες 8 έως 10 ετών, τα παιδιά λαμβάνουν υπόψη τους τα προσωπικά χαρακτηριστικά των φίλων και το κεντρικό σημείο της φιλίας είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Φίλοι είναι αυτοί που βοηθούν σε περίπτωση ανάγκης και η παραβίαση της εμπιστοσύνης χρειάζεται να αποκατασταθεί με εξηγήσεις. Στο τρίτο στάδιο, που αφορά τις ηλικίες 11 έως 15 ετών, το βασικό κριτήριο για τις φιλικές σχέσεις είναι η οικειότητα και η αφοσίωση.  Η φιλία σ’ αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται από την ανταλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων. Τα παιδιά έχουν ξεκάθαρες ιδέες για το ποιες συμπεριφορές αποζητούν στους φίλους τους.

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ξεκινούν και να διατηρούν φιλικές σχέσεις, δείχνοντάς τους ποιες συμπεριφορές είναι κατάλληλες και ποιες όχι. Συμπεριφορές που εκτιμώνται στις φιλικές σχέσεις είναι η αίσθηση του χιούμορ, η ευγένεια, η παροχή βοήθειας, το μοίρασμα, η πρόσκληση σε παιχνίδια και δραστηριότητες, η αφοσίωση. Συμπεριφορές που αξιολογούνται αρνητικά είναι οι εκρήξεις θυμού, η λεκτική ή σωματική επιθετικότητα, τα ψέματα, η συνεχής κριτική, οι ενοχλητικές συμπεριφορές και τα πειράγματα, η παραβίαση των κανόνων.Οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, για παράδειγμα μέσω της συμμετοχή των παιδιών σε ομαδικές δραστηριότητες ή αθλήματα. Οι κοινωνικές δεξιότητες που μπορούν να μάθουν τα παιδιά να εξασκούν είναι τεχνικές που εφαρμόζονται σε συζητήσεις, για παράδειγμα πώς να κάνουν ανοιχτές ερωτήσεις που διευκολύνουν τη συζήτηση, πώς να προσφέρουν συμβουλές ή βοήθεια στους άλλους με κατάλληλο τρόπο, πώς να ακούν προσεκτικά και να απαντούν σε συνομιλίες και πώς να αντιλαμβάνονται τη μη λεκτική επικοινωνία και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Τα παιδιά με τέτοιες δεξιότητες έχουν περισσότερες κοινωνικές συναλλαγές, συζητούν περισσότερο με φίλους, έχουν καλύτερη αυτοεκτίμηση και γίνονται πιο εύκολα αποδεκτοί από τους φίλους τους.

ΒιβλιογραφικέςΑναφορέςκαιΠηγές :

Robert S. Feldman (2013), Development Across the Life Span, Pearson 

Διαβάστηκε 707 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 19:07
Βρίσκεστε εδώ: Home ΑΡΘΡΑ Οι φιλικές σχέσεις στην παιδική ηλικία