Γίνε Κηπουρός στην πόλη! - ΕΔΡΑ e-learning - ΕΔΡΑ e-learning http://www.edra.edu.gr Wed, 19 Dec 2018 02:59:23 +0200 Joomla! - Open Source Content Management el-gr Φτιάχνουμε «άρωμα» http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/nature-and-learning/gardeners-city-ecology/item/142-φτιάχνουμε-«άρωμα» http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/nature-and-learning/gardeners-city-ecology/item/142-φτιάχνουμε-«άρωμα» Φτιάχνουμε «άρωμα»
Μαζευόμαστε σε ένα σημείο της εξοχής ή του πάρκου με πολλά φυτά. Καλό είναι να υπάρχουν και αρωματικά φυτά. Χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες (περίπου 4 παιδιά ανά ομάδα) και σε κάθε ομάδα δίνουμε ένα πλαστικό ποτηράκι.
Η αρχική οδηγία μας είναι ότι πρέπει κάθε ομάδα να φτιάξει άρωμα. Τα παιδιά προβληματίζονται πώς θα το φτιάξουν και τους εξηγούμε ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν φυτικό υλικό, όπως άνθη και φύλλα. Στη πορεία της δραστηριότητας βοηθάμε τα παιδιά να βρουν ότι τρίβοντας τα φύλλα το άρωμα είναι πιο έντονο. Η κάθε ομάδα βάζει το φυτικό υλικό που συλλέγει στο ποτηράκι και στο τέλος μυρίζουμε όλα τα αρώματα και αποφασίζουμε ομαδικά πιο είναι το πιο ωραίο. Με αυτή τη δραστηριότητα ανακαλύπτουμε με τα παιδιά τις μυστικές μυρωδιές της φύσης.
]]>
stel.ioannou@gmail.com (Στέλλα Ιωάννου) Γίνε Κηπουρός στην πόλη! Wed, 12 Nov 2014 13:53:22 +0200
Φυτεύοντας Πατάτες http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/nature-and-learning/gardeners-city-ecology/item/41-φυτεύοντας-πατάτες http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/nature-and-learning/gardeners-city-ecology/item/41-φυτεύοντας-πατάτες Φυτεύοντας Πατάτες

Η πατάτα ή γεώμηλο (επιστημονική ονομασία: Solanum tuberosum) είναι ιθαγενές φυτό τουMεξικού, τουΠερού, τηςXιλής και τηςKολομβίας. Μεταφέρθηκε στην Ευρώπηαπό Ισπανούς εξερευνητές. Στην Ελλάδα την έφερε ο Καποδίστριας στις αρχές του 19ου αιώνα. Η πατάτα καλλιεργείται για τους κόνδυλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και πολύ θρεπτικοί.

Η καλλιέργεια της πατάτας γίνεται σε τρεις εποχές. Η πρώτη φύτευση γίνεται Ιανουάριο με Φεβρουάριο μέχρι Απρίλιο και έχουμε την ανοιξιάτικη καλλιέργεια. Η δεύτερη γίνεται τον Αύγουστο και έχουμε την φθινοπωρινή καλλιέργεια και τέλος η τρίτη γίνεται Απρίλιο με Μάιο και έχουμε την καλοκαιρινή καλλιέργεια. Η κύρια καλλιέργεια της πατάτας είναι η ανοιξιάτικη.

 • Το μυστικό για να πετύχει η καλλιέργεια πατάτας είναι η επιλογή κατάλληλου πατατόσπορου. Όταν λέμε πατατόσπορο εννοούμε τους κόνδυλους δηλαδή την ίδια την πατάτα. Ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε υγιή φυτά είναι να προμηθευτούμε πιστοποιημένο πατατόσπορο από αξιόπιστα φυτώρια ή ειδικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πατάτες εμπορίου. Επιλέγουμε υγιείς πατάτες και τις αφήνουμε μέχρι να βγάλουν φύτρα που ονομάζονται «μάτια» και από αυτά φυτρώνουν οι νέες πατατιές. Τα φύτρα των κονδύλων για να είναι έτοιμοι για φύτεμα πρέπει να είναι κοντόχοντρα και γερά, μήκους περίπου1.5cm. Αναπτύσσονται σε θερμοκρασία 10οC. Για τη φύτευση χρησιμοποιούμε ολόκληρους τους κονδύλους ή τους τεμαχίζουμε εάν χρειάζεται με μαχαίρι, το οποίο το έχουμε πριν απολυμάνει με οινόπνευμα. Κάθε κομμάτι που θα κόψουμε πρέπει να έχει ένα τουλάχιστον φύτρο.
 • Η φύτευση των κονδύλων της πατάτας γίνεται όταν το έδαφος έχει θερμοκρασία πάνω από 5οC.
 • Το χώμα όπου θα φυτεύσουμε τις πατάτες πρέπει να είναι αφράτο, καλά αποστραγγισμένο, εμπλουτισμένο με οργανικό λίπασμα, κόμποστ ή κοπριά.
 • Μπορούμε να φυτεύσουμε τις πατάτες σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας ή απευθείας στον κήπο.
 • Οι αποστάσεις των φυτών πρέπει να είναι 15–20cmκαι οι σειρές να απέχουν 70cm. Ο πατατόσπορος πρέπει να φυτεύεται 10cm κάτω από την επιφάνεια του χώματος. Tα φύτρα, οι βλαστοί δηλαδή, πρέπει να βλέπουν προς τα πάνω.
 • Οι πατάτες για να αναπτυχθούν χρειάζονται ήλιο και νερό. Το πότισμα πρέπει να γίνεται τακτικά. Προσπαθούμε να διατηρούμε το χώμα σε ικανοποιητική υγρασία. Αν είναι πολύ ξερό τα φυτά μας θα ξεραθούν ενώ εαν είναι πολύ βρεγμένο τότε θα σαπίσουν.
 • Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας προσθέτουμε λίπασμα μία ή δύο φορές (οργανικό ή από ένα φυτώριο ή γεωπόνο ζητάμε κατάλληλο για την εποχή λίπασμα). Εαν δούμε ότι οι πατάτες είναι πάνω από την επιφάνεια του χώματος τότε προσθέτουμε και άλλο θρεπτικό χώμα.
 • Αφαιρούμε όλα τα ζιζάνια κοντά στις πατατιές επειδή τις ανταγωνίζονται για φως, νερό και θρεπτικά στοιχεία. Η καλύτερη μέθοδος προστασίας τους είναι το βοτάνισμα με το χέρι ή προσεκτικά με σκαλιστήρι.
 • Όταν τα φυτά ανθίσουν μπορείτε να πάρετε τις πρώτες πατάτες. Μπορείτε όμως να περιμένετε να περιμέντε μέχρι να κιτρινίσουν τα φύλλα τους για να πάρετε όλες τις πατάτες. Από τη στιγμή της φύτευσης, η πατάτα χρειάζεται 90 έως 120 ημέρες για τη συγκομιδή ανάλογα την πρωιμότητα της ποικιλίας και τις καιρικές συνθήκες.

Η πατάτα είναι αρκετά απαιτητικό και δύσκολο φυτό. Μην απογοητευτείτε! Η χαρά και η ικανοποίηση να τρώτε τις δικές σας πατάτες αξίζει τον κόπο!

 


 

TIP: Όλοι ξέρουμε ότι τα φυτά, τα ζώα και γενικά όλοι οι οργανισμοί χωρίζονται σε οικογένειες. Οι οικογένειες των φυτών κρύβουν μεγάλες εκπλήξεις... Ήξερες για παράδειγμα ότι η τομάτα και η πατάτα ανήκουν στην ίδια οικογένεια; Θα μου πεις αφού δεν μοιάζουν καθόλου και θα έχεις δίκιο. Και όμως έχουν μια κοινή ουσία, την σολανίνη που από αυτή την ουσία έχει πάρει το όνομα της και η οικογένεια τους. Στις σολανίδες λοιπόν, την οικογένεια της πατάτας και της τομάτας ανήκουν επίσης, εκτός από άλλα, τα καλλιεργούμενα είδη μελιτζάνα και πιπεριά. 

 

]]>
stel.ioannou@gmail.com (Στέλλα Ιωάννου) Γίνε Κηπουρός στην πόλη! Mon, 01 Apr 2013 19:24:31 +0300
Φυτεύοντας Μελιτζάνες και Πιπεριές http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/nature-and-learning/gardeners-city-ecology/item/40-φυτεύοντας-μελιτζάνες-και-πιπεριές http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/nature-and-learning/gardeners-city-ecology/item/40-φυτεύοντας-μελιτζάνες-και-πιπεριές Φυτεύοντας Μελιτζάνες και Πιπεριές

Μελιτζάνα

Η μελιτζάνα (επιστημονική ονομασία:Solanum melongena) ήταν ιθαγενές φυτό τηςΙνδίας, αλλά καλλιεργούνταν προϊστορικά και στην Κίνα και την Κεντρική Ασία. Στην Ελλάδα έφτασε το 12ο-13ο αιώνα. Η μελιτζάνα όπως και η τομάτα είναι ένα από τα βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής.

 

 

Για τις μελιτζάνες ακολουθούμε την ίδια καλλιεργητική τεχνική με τις τομάτες. Η διαφορά είναι ότι η μελιτζάνα αγαπάει πολύ τη ζέστη και το νερό. Για να πετύχουμε την καλλιέργεια μελιτζάνας η σπορά ή η φύτευση γίνονται μεταγενέστερα από της τομάτας. Συγκεκριμένα η σπορά σε χώμα ξεκινάει τέλη Απρίλιο και μπορεί να γίνεται μέχρι αρχές Ιουνίου, η σπορά σε σπορείο μέσα Μαρτίου και η μεταφύτευση ή φύτευση σπορόφυτων Μάιο. Το πότισμα γίνεται τακτικά, ώστε το χώμα να είναι υγρό αλλά όχι βρεγμένο. Τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες, την περίοδο της καρποφορίας, ποτίζουμε πιο συχνά.

Πιπεριά

Η πιπεριά (επιστημονική ονομασία:Capsicum annuum), όπως η τομάτα, είναι ιθαγενές φυτό της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Στην Ευρώπη έφθασε πιθανότατα τον 16ο αιώνα με τα ταξίδια του Κολόμβου. Η πιπεριά καλλιεργείται και αυτή όπως η τομάτα. Μόνη διαφορά από τη τομάτα είναι η εποχή σποράς και φύτευσης. Η σπορά σε χώμα ξεκινάει τέλη Μαρτίου και μπορεί να γίνεται μέχρι τέλη Μαίου, η σπορά σε σπορείο αρχές Μαρτίου και η μεταφύτευση ή φύτευση σπορόφυτων Μάιο.

]]>
stel.ioannou@gmail.com (Στέλλα Ιωάννου) Γίνε Κηπουρός στην πόλη! Mon, 01 Apr 2013 19:19:19 +0300
Φυτεύοντας Ντομάτες http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/nature-and-learning/gardeners-city-ecology/item/39-φυτεύοντας-ντομάτες http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/nature-and-learning/gardeners-city-ecology/item/39-φυτεύοντας-ντομάτες Φυτεύοντας Ντομάτες

Η τομάτα (επιστημονική ονομασία:Solanum lycopersicum)είναι ιθαγενές φυτό της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Στην Ευρώπη άρχισε να καλλιεργείται τα τέλη του 18ου αιώνα. Παρόλο που μπορεί να ζήσει μερικά χρόνια, συνήθως καλλιεργείται ως μονοετές φυτό. Το μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας είναι ιδανικό για την ανάπτυξη της. Μπορούμε να φυτεύσουμε σπορόφυτα τομάτας ή σπόρους απευθείας στο χωράφι ή σε σπορείο.

 

Σπορά απευθείας στο κήπο ή σε μεγάλες γλάστρες:

 • Η σπορά γίνεται μέσα Μαρτίου με τέλη Απριλίου.
 • Το χώμα όπου θα γίνει η σπορά πρέπει να είναι σκαλισμένο, χωρίς ζιζάνια και πέτρες.
 • Απλώνουμε τους σπόρους ώστε να έχουν απόσταση ο ένας από τον άλλο, σε βάθος περίπου 1 cm. Εάν όμως τα φυτά φυτρώσουν πολύ πυκνά τότε κάνουμε αραίωση αφαιρώντας τα φυτά που θεωρούμε λιγότερο δυνατά. Οι αποστάσεις των φυτών πρέπει να είναι περίπου 0.3-0.9m. 
 • Ποτίζουμε με μέτρο κάθε 3-4 μέρες.

Σπορά σε σπορείο:

 • Φτιάχνουμε το σπορείο μας τέλη Φεβρουάριου με αρχές Μαρτίου.
 • Σε γλαστράκια, του εμπορίου ή αυτοσχέδια από χαρτόνι ή εφημερίδα, βάζουμε 6-7 σποράκια, σε βάθος περίπου 1 cm.
 • Το σπορείο το αφήνουμε σε φωτεινό μέρος με θερμοκρασία πάνω-κάτω 25 ο C.
 • Ποτίζουμε με μέτρο κάθε 3-4 μέρες.
 • Όταν τα φυτά φτάσουν τα 15 cm και οι θερμοκρασίες πάνω από 21 οC τότε κάνουμε τη μεταφύτευση στον κήπο ή σε μεγαλύτερες γλάστρες.
 • Κατά την μεταφύτευση τους φροντίζουμε τα φυτά να φυτεύονται αρκετά βαθιά. Η τοματιά θα αναπτύξει ρίζες στο μέρος του βλαστού που θα καλύψουμε με χώμα, έτσι το φυτό και θα αναπτύξει περισσότερες ρίζες, αλλά και θα στηρίζεται καλύτερα.
 • Το χώμα όπου θα φυτευθούν τα φυτά μας πρέπει να είναι σκαλισμένο, χωρίς ζιζάνια και πέτρες και οι αποστάσεις των φυτών να είναι περίπου 0.3-0.9m. 

Φύτευση σπορόφυτων:

 • Η φύτευση των σπορόφυτων γίνεται τέλη Μαρτίου με τέλη Απριλίου.
 • Το χώμα όπου θα γίνει η φύτευση πρέπει να είναι σκαλισμένο, χωρίς ζιζάνια και πέτρες.
 • Οι αποστάσεις των φυτών πρέπει να είναι περίπου 0.3-0.9m. Κατά την φύτευση τα φυτά να φυτεύονται αρκετά βαθιά, καλύπτουμε με χώμα εκτός από τις ρίζες και ένα μικρό κομμάτι του βλαστού.

Για την καλή ανάπτυξη τους τα φυτά τομάτας χρειάζονται κυρίως άζωτο, φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο.Τους αρέσει το καλά λιπασμένο χώμα για παράδειγμα με κοπριά, κομπόστ ή οργανικό λίπασμα και το καλά αποστραγγιζόμενο χώμα.  Σημαντικό είναι οι τοματιές να έχουν στηρίγματα ώστε να μη πέσουν στο έδαφος. Το στήριγμα μπορεί να είναι ένα απλό καλάμι ή μια αυτοσχέδια κατασκευή. Το πότισμα πρέπει να γίνεται τακτικά, ώστε το χώμα να είναι υγρό αλλά όχι βρεγμένο.

Να θυμάστε ότι η τομάτα δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό φυτό και με τις σωστές φροντίδες, μπορεί να παράγει πολλούς και εύρωστους καρπούς. Χρειάζεται όμως αρκετός χρόνος από τη μέρα της σποράς μέχρι την συγκομοιδή. Μην απογοητευτείτε!

]]>
stel.ioannou@gmail.com (Στέλλα Ιωάννου) Γίνε Κηπουρός στην πόλη! Mon, 01 Apr 2013 19:05:25 +0300
Πως να Φτιάξω Πράσινες Φατσούλες! http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/nature-and-learning/gardeners-city-ecology/item/15-green-faces http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/nature-and-learning/gardeners-city-ecology/item/15-green-faces Πως να Φτιάξω Πράσινες Φατσούλες!

Σίγουρα θα έχετε δει και θα έχετε λατρέψει (μικροί και μεγάλοι) με την πρώτη μιατιά αυτές τις φατσούλες! 

Τι θα χρειαστούμε:

 

- Ένα λεπτό καλτσόν, από το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε το ένα σκέλος, το οποίο θα κόψουμε στο ύψος της κνήμης. 

- Λίγο χώμα αραιωμένο με άμμο.

- Ένα φτιαράκι.

- 3-4 κουταλιές σπόρους γρασιδιού.

- 2 ματάκια (ζητήστε τα σε είδη χειροτεχνίας).

- 2 καθαριστικά πίπας, αγγ.: pipe cleaners (ζητήστε τα σε είδη χειροτεχνίας).

- 1 κόκκινο χαρτόνι.

- 1 κομματάκι πανί.

- Μαρκαδόροι, κόλλα και ψαλίδι.

- Μια κούπα με νεράκι.

Οδηγίες Κατασκευής:

1 Βάζουμε πρώτα δύο κουταλιές σπόρους γρασιδιού στο καλτσόν, οι οποίες θα "κάτσουν" στον πάτο του.

2 Ρίχνουμε το χώμα (που έχει αραιωθεί με άμμο) στο καλτσόν, φροντίζοντας να κάνουμε μια ομοιόμορφη σφαιρική μάζα στο μέγεθος μιας μπάλας του τέννις.

3 Δένουμε την κορυφή του καλτσόν, σχηματίζοντας με το κομματάκι πανί ένα φουλάρι ή μια γραβάτα. 

4 Προαιρετικά, αν θέλουμε να σχηματίσουμε μια μύτη ή δύο αυτιά, απομονώνουμε τα ανάλογα τμήματα από τη μάζα της μπάλας, στρίβοντας και δένοντας το καλτσον.

5 Κολλάμε τα δύο ματάκια, φτιάχνουμε ένα ζευγάρι γυαλιά με τα καθαριστικά πίπας και κολλάμε για χείλη δύο κομμάτια κόκκινα χαρτόνια. 

Οδηγίες για να Φυτρώσει και να Μακρύνει το Μαλλί:

Βάζουμε τη φατσούλα να κάτσει πάνω στην κούπα με το νερό ή βυθίζουμε την κορυφή της, η οποία περιέχει τους σπόρους, καθημερινά μέσα σε λίγο νεράκι. Έτσι νωτίζεται ολόκληρη και διατηρούμε συνεχώς την υγρασία στους σπόρους.

Αναμένουμε λίγες μέρες έως μια εβδομάδα για να φυτρώσουν τα μαλλιά. Ανανεώνουμε το νερό τακτικά και βάζουμε τη φασούλα να τη βλέπει το φως του ήλιου. 

Όταν το γκαζόν / μαλλί χρειαστεί το πρώτο του κούρεμα, δοκιμάστε το ταλέντο σας στην κομμωτική!

]]>
arts.edra@gmail.com (Μαριτίνα Κονταράτου) Γίνε Κηπουρός στην πόλη! Mon, 18 Feb 2013 18:04:08 +0200
Ένας ευχάριστος τρόπος να μάθω για τα φυτά http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/nature-and-learning/gardeners-city-ecology/item/12-animals-and-plants http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/nature-and-learning/gardeners-city-ecology/item/12-animals-and-plants Ένας ευχάριστος τρόπος να μάθω για τα φυτά

Ένας ευχάριστος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά για τα φυτά και τα ζώα του πάρκου, είναι το παρακάτω παιχνίδι:

 

1 Οι παίχτες χωρίζονται σε δύο ομάδες. Ένας ενήλικας λέει δυνατά τα ονόματα δέκα λαχανικών. Τα λαχανικά αυτά μπορούν να ζωγραφιστούν ή καλύτερα να τα φέρει κάποιος από τη λαϊκή αγορά.

2 Ο ενήλικας ζητά από τις ομάδες να σκεφτούν αν αυτά τα λαχανικά φύονται «πάνω» (μαρούλι, φασόλι, κ.τ.λ.) ή «κάτω» από το έδαφος (πατάτα, καρότο, ραπανάκι, κ.τ.λ.).

3 Όποια ομάδα ζωγραφίσει ή τοποθετήσει τα περισσότερα λαχανικά σωστά, κερδίζει.

TIP Μια παραλλαγή του ίδιου παιχνιδιού μπορεί να παιχτεί με δέκα ονόματα ζώων. Οι δύο ομάδες καλούνται να απαντήσουν «ουρανό», «γη», «νερό», ανάλογα με το πού ζουν τα ζώα αυτά, ή να τα ζωγραφίσουν στο ανάλογο περιβάλλον.

 

 

]]>
arts.edra@gmail.com (Μαριτίνα Κονταράτου) Γίνε Κηπουρός στην πόλη! Tue, 12 Feb 2013 14:37:48 +0200