ΕΔΡΑ e-learning

Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού στα Μονοπάτια

18 Φεβρουαρίου 2013 By

Στο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, οι παίχτες προσπαθούν να συγκεντρώσουν όλα τα κρυμμένα "στοιχεία" για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή και να φτάσουν στον θησαυρό μέσα στον λιγότερο χρόνο, χωρίς να χαθούν!

 

Ποιά είναι όμως τα πέντε πράγματα που πρέπει να προσέξουμε σχεδιάζοντας το Κυνήγι του Κρυμμένου Θήσαυρού;

1. Η Ηλικιακή Ομάδα 

Για να "σκηνοθετήσουμε" ωστόσο, μια εκπληκτική εμπειρία κυνηγιού, πρέπει να γνωρίζουμε την ηλικιακή ομάδα των παιδιών στην οποία απευθυνόμαστε. Παιχνίδια κρυμμένου θησαυρού σε ανοιχτό χώρο όπως σε μονοπάτια, πρέπει να απευθύνονται σε παιδιά από 10 ετών και άνω. Αντίθετα, σε μικρότερα παιδιά, ο θησαυρός μπορεί να κρυφτεί σε ένα μεγάλο σπίτι, κήπο ή παρκάκι.

TIP: Έχετε υπόψιν σας ότι τα βήματα - "στοιχεία" του θησαυρού πρέπει να είναι σε αριθμό το πολύ τα διπλάσια της ηλικίας των παιδιών που συμμετέχουν. Αλλιώς τα παιδιά κουράζονται και βαριούνται!

2. Το Θέμα του Κυνηγιού

Αναλογιστείτε αν θα θέλατε το κηνύγι του θησαυρού να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο θεματικό πλαίσιο. Μήπως οι παίχτες μπορούν να έχουν "ρόλους" και μια υποτυπώδη αμφίεση; Μήπως, για παράδειγμα, το κηνύγι του θησαυρού να απαρτίζεται από κομμάτια παζλ που στο τέλος ενώνονται και στο πίσω μέρος τους είναι γραμμένη η θέση του θησαυρού; Ή εναλλακτικά, ο θησαυρός να οδηγεί σε μια μυστική συνταγή, όπου κάθε "στοιχείο" είναι και ένα σακουλάκι από τα υλικά που θα μαγειρέψουν τα παιδιά μετά;

3. Τα Στοιχεία

Τα κρυμμένα μηνύματα ή κοινώς "στοιχεία" είναι τα βήματα που οδηγούν στο θησαυρό. Κάθε "στοιχείο" πρέπει να οδηγεί στο επόμενο "στοιχείο". Το τελευταίο "στοιχείο" οδηγεί στον θησαυρό. Τα "στοιχεία" μπορεί να έχουν τις εξής μορφές:

- κοντινών φωτογραφιών από τα επόμενα σημεία που πρέπει να ψάξουν. 

- κείμενα γραμμένα με λευκό λαδοπαστέλ, τα οποία πρέπει τα παιδιά να "περάσουν" από πάνω με μαρκαδόρο για να φανούν. ΤΙP: Προσπαθήστε να τυλίγετε τα μηνύματα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να κινούν την περιέργια!

- δοκιμασίες και γρίφους. π.χ. «Το επόμενο μήνυμα είναι στο ψηλότερο δένδρο που βρίσκεται σε απόσταση 5 μέτρων από δω. Παραλάβετε το, αφήνοντας στο σημείο 5 διαφορετικά είδη φύλλων ή λουλουδιών». Ή «Το επόμενο μήνυμα είναι στο τέλος του φράχτη. Παραλάβετε το και ζωγραφίστε σε εκείνο το σημείο, σε μια πλατιά πέτρα, με την κιμωλία ένα πουλί.»

4. Ο Θησαυρός:

Ο θησαυρός θα πρέπει να είναι εντυπωσιακός, με πλούσιο περιεχόμενο, το οποίο η ομάδα μπορεί να μοιραστεί! Γεμίστε το κουτί με γλυκά, παιχνίδια και άλλα φανταχτερά αντικείμενα. 

5. Η Διαδρομή ή Μονοπάτι:

Μπορείτε να ενσωματώσετε στο παιχνίδι έναν χάρτη, σκιτσάρωντας πάνω του την διαδρομή. Τσαλακώστε το σχέδιο και κάψτε τις άκρες του για να φαίνεται αυθεντικός, σαν να γράφτηκε αιώνες πριν!

Εναλλακτικά, μπορείτε να οδηγήσετε τα παιδιά στο θησαυρό με μια σειρά εντολών - "στοιχείων" που βρίσκονται μέσα στα πλαίσια ενός συγκεκριμένου μονοπατιού. Βάλτε σημάδια που θα οριοθετήσουν το μονοπάτι. Γράψτε σε πέτρες ή με λευκά βότσαλα τα εξής σύμβολα: # = αφετηρία,-> = σωστή κατεύθυνση / σωστό μονοπάτι, Χ = απαγορευμένο μονοπάτι, Μ = μήνυμα, 10 = μήνυμα σε 10 βήματα, κ.τ.λ.

Αρχίζοντας το Κυνήγι:

Οι παίχτες χωρίζονται σε δύο ομάδες. Αρχηγός της κάθε ομάδας είναι ένας ενήλικας. Οι αρχηγοί αναλαμβάνουν να συνοδεύσουν μια ομάδα χωρίς να αποκαλύπτουν τη διαδρομή  και κρατούν χρονόμετρο για την ομάδα παιδιών που συνοδεύουν.

Τα μηνύματα κρύβονται πάντα μέσα στα όρια του μονοπατιού. Κάθε ομάδα που βρίσκει και διαβάζει κάποιο μήνυμα, ολοκληρώνει την εντολή και το ξαναβάζει το μήνυμα στη θέση του.

Τα λουλούδια ή οι ζωγραφιές, κ.τ.λ., δείχνουν στην ομάδα που έρχεται δεύτερη, ότι το μήνυμα έχει ήδη διαβαστεί από τους αντιπάλους. Θα πρέπει κι εκείνη να εκτελέσει την εντολή με τη σειρά της.

Ο χρόνος που χρειάστηκε κάθε ομάδα για να τερματίσει και φέρει εις πέρας τις εντολές, καταγράφεται. Νικήτρια ομάδα αναδεικνύεται εκείνη που ολοκλήρωσε επιτυχώς τη διαδρομή και βρήκε το θησαυρό στον μικρότερο χρόνο. 

Μαριτίνα Κονταράτου

Η Μαριτίνα Κονταράτου είναι θεατρολόγος και θεωρητικός τέχνης. Είναι Υπεύθυνη Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ.

Βρίσκεστε εδώ: Home EXTRA ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΦΥΣΗ & ΜΑΘΗΣΗ Μονοπάτια και εξορμήσεις Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού στα Μονοπάτια